Coworking Budapest

Coworking Budapest

9 dolog, amit digitális nomádként mindenképp próbálj ki Budapesten

2019. június 20. - Ivánka Iván

Annyi minden található Budapesten, hogy még magyarként is találunk régi-új helyeket a fővárosban.

1, Kilátás a Halász-bástyáról

Ha szeretsz gyönyörű kilátással dolgozni, vagy az instagramodra szeretnél pár hasonló képet feltölteni, akkor a Halász-bástya tökéletes úticél számodra. Ezek eredetileg kilátó-tornyok voltak, ezért a legjobb panorámát biztosítják. Ráadás, hogy 7 torony ingyenes. Néhány torony felső része kisebb összegért látogatható csúcsszezonban.

Ha ez még mind nem lenne elég, akkor át tudsz sétálni a 700 éves Mátyás-templomhoz is. Ez a katedrális gótikus stílusban épült. A tető egyedi színekben pompázik. Érdemes megemlíteni, hogy belül éppoly felemelő, mint kívül.

2, Kikapcs a Széchenyi-fürdőben

A Széchenyi-fürdőben akár úgy is tudsz dolgozni, hogy a laptopod a vízparton pötyögteted. Itt többen a sakkot is a vízen játsszák, annyira nagy a nyugalom. A stressz-levezetésére pedig a legkiválóbb a dögönyöző. Csak állj alá, és hagyd, hogy a víz maszírozza a nyakad, a hátad és a vállaidat.

Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb fürdő: két termál-forrás biztosítja a 20 medence melegét. A hőmérsékletük 18 és 40 fok közötti. A források gyógyászati értéke is kiemelkedő: ízületi gyulladások, ortopédiai- és traumatológiai problémák kezelésére egyaránt alkalmas. (Fater, hallod ezt?) Szombat este medence-party-ban is részt tudsz venni, amit gyakran fény-játék kísér.

3, Hajókázás a Dunán

Zsákszám találsz séta- és vacsorahajókat, amikkel éjjel is átszelheted a várost, a legszebb fényeket a Dunán élvezve egy pohár bor vagy egy ízletes vacsora mellett. Ha kedveled a vízi-életet akár fél napos vagy hosszabb utakra is be tudsz nevezni.

4, Romkocsma bulik

Ezekben a teljesen egyedi bárokban feltétlen próbáld ki a magyarok nemzeti italát, a pálinkát. Ha szereted az édes ízeket kérd a cseresznye-pálinkát, ami telis-tele van különféle gyümölcsökkel, a konyakhoz hasonlóan. Ahogy legurítod ezt érezni is fogod. Leginkább étkezés előtt vagy után fogyasztják.

Ahány romkocsma, annyiféle. Ezeket elhagyatott épületekben alakítják ki. Lehet, hogy először fel sem tűnik, hogy az egy bár, de ahogy belépsz egy teljesen új világba cseppensz bele. A legtöbbet a VII. kerületben találod. Az egyik leghíresebb és egyben legöregebb a Szimpla Kert. Mivel ezek a bárok gyorsan megtelnek érdemes este 11 előtt odaérned és asztalt foglalnod, hogy könnyen tudj rendelni.

5, Óriáskerék

A Budapest Eye (Budapest szeme) óriáskerék lélegzetelállító élmény. Minden éjjel, több, mint 10 000 színes fényt gyújt. Európa egyik legmagasabb mobil óriáskerekéről a dunai hajóktól kezdve a Budai Váron át egészen a pesti templomtornyokig ellátsz. Jegyeket már 3000 Ft-tól kapsz és szinte egész nap nyitva van: 10 órától este 11-ig biztosan, de ha nem hétfő van éjfélig is. Az V. Erzsébet tér 4-es szám alatt találod (a Deák-térről látszik).

6, Mászd meg a Bazilika lépcsőit!

Ha szeretsz lépcsőzni vagy a feneked izmosítanád egy lenyűgöző kilátással egybekötve, akkor a 365 lépcsőfok erre mind lehetőséget ad. (Nyugi, ha a lustább egyedek közé tartozol, mint ahogy én is, akkor tudod használni a liftet is, áprilistól októberig mindössze 600 Ft-ért.)

Fényképezőgép mindenképp legyen nálad, mert garantáltan tetszeni fog innen a város! Akad itt egy megfigyelő peron is, ami mindössze 400 Ft. Hogy teljesen legyen a költség-kép érdemes beleszámolni 200 Ft adományt is, ami ugyan nem kötelező, de nagyon szép gesztus.

7, Szeretsz korzózni?

Ha a sétát részesíted előnyben a lehetőségeid száma szinte végtelen.

A Lánc-hidat két oroszlán szobor őrzi. 1849-ben épült, klasszicista stílusban. Érdekesség, hogy az 1945-ben távozó német katonák felrobbantották, de 100. évfordulója alkalmából 1949-ben újjáépítették. Ez a híd köti össze Budát és Pestet. A nyári hónapok hétvégéin és egyes ünnepnapokon még a járműforgalomat is lezárják, teljesen átadva a teret a gyalogosoknak. Ha imádsz éjszakai fotókat vagy time-laps-eket készíteni, akkor ezt a helyszínt neked találták ki!

A magyar parlament a harmadik legnagyobb a világon és egyben Magyarország legnagyobb épülete. Jól érezteti méretét, hogy 17 évig építették, mire 1902-ben befejezték. Tervezője, Steindl Imre meg sem érte az átadását. Az épületnek pontosan annyi kisebb-nagyobb tornya van, mint az év napjainak a száma (365). A fűtése is teljesen egyedi: egy közeli épületben elhelyezett kazán biztosítja, hogy forró gőz(!) áramoljon. Ha megfelelően időzíted a látogatást láthatod a katonai őrségváltást. Belülről úgy érdemes megnézni, hogy már napokkal előbb foglalsz jegyet, mivel a látogatószám korlátozott és a túrák előre el szoktak kelni.

A 14. kerületben található Hősök-tere az Andrássy-út ékköve, Budapest legnagyobb tere. Számos fontos, magyar történelmi alak és a hatalmas kőpilléren nyugvó Gábriel arkangyal díszítik. A közelben a szintén epikus Városliget is fellelhető, ami romantikus környezetet biztosít, annak tavával, szobraival, kertjeivel, építményeivel. Itt télen hatalmas korcsolyapályát is találsz.

Ha már a romantikánál tartunk érdemes megemlíteni a Duna-partot, ahol gyakran láthatsz andalgó párokat. (A Duna tíz országon folyik keresztül és a második leghosszabb folyam Európában.) A folyópart stégjeivel és lépcsőivel megnyugtató, laza hatású. Az éttermeken, bárokon és bulikon kívül megtalálható itt még a Bálna is, ami egy hatalmas üvegből épült bevásárló-központ. (Fotósoknak is érdekes lehet.)

8, Kulináris élvezetek

A Duna-part közelében fekszik a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok, a 9. kerületben, a Kálvin-tér magasságában, ami úgy néz ki, mint egy vasút állomás. (Pedig nem az. :) ) Nevéhez híven 10 ezer négyzetméteren fekszik. Ide akkor érdemes jönni, amikor már megéheztél, mert itt rengeteg magyar ételt meg tudsz kóstolni. (A helyiek is itt vásárolnak.)

Magyaros fűszereket (mint a hírös szögedi paprika), sajtokat, mézeket, halat, gombákat (mint a szarvasgomba), lángost, töltött káposztát, gulyás levest, süteményeket és alkoholos italokat egyaránt ki tudsz itt próbálni. Ha a gombára szavazol, akkor választhatod a vadon termőeket, azok mindig finomabbak.

A levendula stand is tartogat meglepetéseket. Ebből a növényből nálunk is sok nő, főleg apátságok környékén. Arra érdemes figyelned, hogy ez a hely vasárnap zárva tart.

9, Néhány alkohol tartalmú ital, amitől mindenki jól szokta érezni magát nálunk

Az egyik a pálinka, amiről már volt is szó. Ha ízlik, akkor rájössz, hogy a magyarok szinte bármilyen gyümölcsből tudnak pálinkát főzni. Még eperből is. A leggyakoribb alapanyag a szilva, ebből szinte mindenhol kapsz.

Az égő víz története egészen a 12. századik nyúlik vissza. Bor lepárlásával, gyógyszerként alkalmazták eleinte. Olykor külsőleg is használták gyógynövényekkel vagy szalonnával kombinálva. Az égetett szesz a 16-18. században terjedt el. Mára már szinte minden tájegységnek van egy külön pálinkafajtája: szatmári szilvapálinka, kecskeméti barackpálinka, békési szilvapálinka, szabolcsi almapálinka, gönci barackpálinka, újfehértói meggypálinka, göcseji körtepálinka, pannonhalmi törkölypálinka.

A másik híres magyar ital az Unicum, amelynek története 1790-re dotálható. II. Józsefet állandó gyomorbaj kínozta. Ezt kezelendő udvari orvosa, dr. Zwack egy 40 féle gyógynövényből álló keserűlikőrt készített számára. A császár kiitta a poharat, majd felkiáltott: „das ist ein Unikum!”, azaz ez valami egészen különleges.

Ettől kezdve az ital receptje családi titok maradt, Zwack-ék féltve őrzött titka.

Ma már számos verzióban készül. Ha neked a pálinka erős volt, akkor számodra jó hír, hogy ez pár fokkal enyhébb.

A bejegyzés trackback címe:

https://coworkingbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6914904188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása